Культовий пенальті, дев'ять голів і камбеки: найпам'ятніші матчі в історії Євро

ISPORT.ua розповідає про ігри, які увійшли в історію футболу.
3 квітня, 08:30
Рікарду відбив пенальті без рукавичок / Getty Images
Рікарду відбив пенальті без рукавичок / Getty Images

Збірна України зуміла пробитися на чемпіонат Євро-2024, який пройде в Німеччині. У фіналі кваліфікації підопічні Сергія Реброва переграли Ісландію (2:1), що дало змогу здобути путівку в основну частину змагання.

Чемпіонат Європи розпочнеться 14 червня матчем у Мюнхені. Напередодні фінальної частини турніру ISPORT згадує найяскравіші поєдинки в історії Євро.

Німеччина - Туреччина (3:2)

  • Євро-2008, півфінал
  • Голи: Швайнштайгер, 26, Клозе, 79, Лам, 90 - Угур Борал, 22, Шентюрк, 86

Збірна Туреччини в одній групі опинилася з Португалією, Чехією та господарями - Швейцарією. У фінальному відрізку останнього матчу групи Туреччина поступалася Чехії, а для виходу потрібно було перемагати. Героєм Туреччини став Ніхат, який оформив дубль, забивши на 87 і 89 хвилинах. Саме це дало змогу вийти до плей-оф турніру.

Німеччина ж була в групі з іншими господарями турніру - Австрією. Німці комфортно пройшли свій квартет.

Очна зустрічі Туреччини та Німеччини відбулася у півфіналі. Уже зі стартового відрізка команди почали забивати - Угур відкрив рахунок, а Швайнштайгер швидко зрівняв. У другому таймі вже вийшли вперед німці завдяки голу Клозе. Однак їхня радість тривала недовго - Шентюрк зрівняв рахунок. Коли все йшло до додаткового часу, включився в гру Лам, який забив на 90-й хвилині переможний гол.

У фіналі Німеччина програла Іспанії (0:1), яка стала чемпіоном Європи, почавши свій шлях домінування у світі.

Португалія - Англія (2:2, 6:5 за пенальті)

  • Євро-2004, чвертьфінал
  • Голи: Поштіга, 83, Руй Кошта, 110 - Оуен, 3, Лемпард, 115

Одна з найдраматичніших ігор в історії Євро. Англійці швидко відкрили рахунок - Оуен забив, а португальці зрівняли лише ближче до кінця матчу - Поштіга реалізував свій момент. У додатковий час збірні забили по голу: Руй Кошта і Лемпард відзначилися.

Родзинкою зустрічі стала серія пенальті, героєм якої став голкіпер піренейців Рікарду. Легендарні Девід Бекхем і Руй Кошта свої 11-метрові не реалізували, а потім Рікарду наважився зняти рукавички. Саме цей маневр дозволив йому відбити удар Даріуса Вассела. Потім сам голкіпер Португалії підійшов до м'яча та реалізував пенальті, який вивів команду до півфіналу.

Не менш драматичним видався фінал, який був домашнім для Португалії. У вирішальному матчі команда сенсаційно мінімально програла Греції, яка і виграла трофей. У підсумку португальцям знадобилося ще 12 років, щоб вийти у фінал і стати чемпіонами Євро.

Франція - Югославія (4:5)

  • Євро-1960, півфінал
  • Голи: Венсан, 13, Етт, 43, 62, Вісньєскі, 52 - Галич, 11, Жанетич, 55, Кнез, 75, Єркович, 78, 79

У 1960 році у Франції було проведено чемпіонат Європи. У півфіналі зустрічалися збірні Франції та Югославії. Матч подарував масу емоцій, адже в ньому було забито дев'ять голів.

На старті другого тайму "триколірні" перемагали - 3:1, проте Югославія увімкнулася і виконала неймовірну роботу. Героєм став Дражан Єркович, який на останніх хвилинах оформив дубль і дозволив своїй команді перемогти - 5:4.

Зупинити Югославію зуміла збірна СРСР, яка перемогла у фіналі - 2:1 за підсумком додаткового часу.

Чехословаччина - ФРН (2:2, по пенальті 5:3)

  • Євро-1976, фінал
  • Голи: Швеглік, 8, Добіаш, 25 - Д. Мюллер, 28, Хельценбайн, 90

Західна Німеччина була фаворитом на перемогу в турнірі, адже до цього стала чемпіоном Європи, розгромивши збірну СРСР (3:0) у фіналі Євро-1972.

Чехословаччина розуміла свою ситуацію, але не збиралася здаватися. Уже на старті зустрічі вони двічі забили, але Діттер Мюллер швидко зрівняв. Німеччина довго намагалася забити другий рятівний гол, але вийшло лише під завісу зустрічі - Хельценбайн зрівняв.

Переможець протистояння визначився в серії пенальті, яка увійшла в історію футболу навічно. Антонін Паненка, ім'ям якого назвали найзнаковіший пенальті в історії, пішов на ризик, який був виправданий і увійшов до книг про футбол. Чехословаччина вперше в історії стала чемпіоном Європи.

Франція - Португалія (3:2)

  • Євро-1984, півфінал
  • Голи: Домерг, 24, 114, Платіні, 119 - Жордан, 74, 98

Франція приймала європейський турнір на своїх полях. Успішно пройшовши груповий етап - три перемоги в трьох іграх, вони опинилися в півфіналі з Португалією.

В основний час команди обмінялися голами, а ось на старті додаткового Жордан вивів Португалію вперед. Французи довго не могли зламати оборону суперника, але все-таки їм це вдалося. Домерг зрівняв рахунок і, здавалося, що буде серія пенальті. Однак Мішель Платіні - ікона Франції - був проти цього і забив на 119 хвилині. Божевільна кінцівка дозволила їм вийти до фіналу, де була обіграна Іспанія - 2:0.

За матеріалами: FourFourTwo

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!

КЛЮЧОВІ СЛОВА: чемпіонат Європи Євро 2024

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK