Лунін – легендарний пенальтист: історія 11-метрових звершень голкіпера Реала

ISPORT розповідає про звитяги воротаря збірної України під час відбиття пенальті.
19 квітня, 10:00
Андрій Лунін / колаж Василь Войтюк / Getty Images
Андрій Лунін / колаж Василь Войтюк / Getty Images

Український страж воріт мадридського Реала Андрій Лунін став справжнім героєм своєї команди в чвертьфінальному протистоянні з Манчестер Сіті.

25-річний голкіпер раз за разом рятував команду в основний час матчу, а потім ще й закріпив свою звитягу в серії пенальті.

Андрій – справжній майстер відбиття 11-метрових ударів. Сьогодні ми поговоримо про історію взаємин Луніна з цим найважчим ударом в футболі.

Перший досвід

На дворі жовтень 2016 року. Луніну вже виповнилося 17 і він все частіше й частіше грає ще в тому, старому Дніпрі, який по-тихеньку вже спускається в небуття.

7 числа Андрій не зміг відбити пенальті в матчі за збірну U-18 від австрійця Крістофа Баумгартнера (зараз грає за Лейпціг, має 35 матчів в сезоні), а за два тижні в Луцьку його пробив майбутній зрадник України редван мемешев, який нині виступає в окупованому Криму.

26 жовтня в Києві, на Оболонь Арені, Дніпро проводить матч Кубка України проти чернігівської Десни. В основний час матчу команди забити не змогли, як і не забивали вони в екстра-таймах. Серія пенальті.

Перший 11-метровий Андрій пропустив – Євгеній Чепуренко розвів його і м'яч по різним куткам. Наступним хлопця перевіряв вихованець Шахтаря Максим Максименко і тут Лунін вже і вгадав напрямок польоту м'яча, і парирував його.

Далі були чотири поспіль удари, де голкіпер навіть на вгадував кут, в який битиме пенальтист. Сьомий удар Андрій ледь не дістав, а вже восьмий парирував в красивому стрибку. Олександр Чорноморець став другим, але далеко не останнім, гравцем, який не забив пенальті Луніну.

Звитяги в Прем'єр-лізі

Через місяць після перемоги в серії пенальті в рамках Кубку України, нашому герою знову били пенальті, але тепер в основний час і вже в УПЛ.

Та ще й хто бив!

В матчі проти Шахтаря Віктор Коваленко заробив 11-метровий, а бити його взявся Марлос. Пробив бразильський українець добре, сильно, в кут, але цього було замало.

Це був останній пенальті, який Луніну пробивали за Дніпро. Далі був перехід в Зорю і вже там, в матчі проти Сталі, Андрій не дав забити Оресту Кузику на сьомій хвилині.

Після матчу майбутній голкіпер Реала присвятим цей сейв своїй майбутній дружині Анастасії.

Переїзд в Іспанію

Як бачимо, в УПЛ у Андрія статистика неймовірна – два відбитих удари з трьох. Саме з таким доробком він поїхав в Мадрид, а звідти перебрався в оренду в Леганес.

Там голкіпер майже не грав і отримував спочатку практику в Кубку Іспанії. В матчі-відповіді проти Райо Вальєкано Лунін парирував удар колишнього гравця Манчестер Юнайтед Бебе.

А коли в березні йому пощастило вийти на поле вдруге за весь сезон в старті, він ще раз показав, що є справжнім майстром.  Хоча, той пенальті з Атлетіко Мадрид Лунін, напевне, згадує з гіркотою. Так, він вперше парирував удар топ-зірки світового футболу - Сауля Ньїгеса, але той на добиванні зміг все ж проштовхнути м'яч у ворота.

В кінці сезону українець знову вийшов на поле і знову йому пробивали пенальті, але цього разу Борха Іглесіас був точним.

Чемпіон світу

Андрій Лунін безумовно став одним з героїв чемпіонату світу 2019 року серед команд до 20 років. Не обійшлося тут і без 11-метрових.

Особливо пам'ятний матч проти Нігерії на груповій стадії, коли Мухамед Тіхані (зараз представляє Спарту з Праги) бив з точки двічі! Першу воротар відбив, з другої спроби нігерієць все ж переграв.

Ще один пенальті був вже в фіналі турніру проти Південної Кореї. Тоді, на 5-й хвилині матчу, Лунін врятувати не зміг, але це не завадило нашим хлопцям в підсумку перемогти!

До речі, з нігерійцями на цьому не закінчили. Пізніше в тому ж році Лунін грав вже за національну збірну і пропустив точки від Віктора Осімхена!

Нові оренди – нові пенальті

В складі Вальядоліда Лунін провів тільки два матчі і треба ж було такому статися, що в одному з них була серія пенальті?

Це було протистояння в рамках Копа дель Рей, яке завершилось внічию 1:1 (Лунін пропустив дуже дивний дальній удар). І ви тільки подивіться на перший пенальті від гравця Марбельї! Нічого не нагадує?

Після відбитого удару Еліаза Переса, був ще один сейв – тепер не забив Дані Перес. Третій удар Андрій все ж пропустив, але це вже було не важливо, адже його партнери не підвели і реалізували всі свої постріли.

Через три дні Лунін покинув Вальядолід та перебрався в Реал Ов'єдо. І знаєте, що сталось на наступний день після переходу? Так, Андрію били пенальті. І бив його не хто небудь, а сам його величність Дарвін Нуньєз! Тоді обидва грали в Сегунді і нинішній форвард Ліверпуля той 11-метровий реалізував.

Крім Дарвіна Андрію в Сегунді забивали ще три гравці з відомими прізвищами – аргентинець Леандро Ульоа (чемпіон АПЛ з Лестера), японець Сіндзі Кагава (МЮ, Борусія Д) та Стоічков (а це просто посередній іспанець з легендарним псевдонімом).

Але, звісно, і відбиті пенальті у Андрія були. Перший, щоправда, суперник зміг добити у ворота після сейву.

Другий був в матчі проти Депортіво з Ла Коруньї і там українець переграв турка Емре Чолака

В матчі проти Кадіса, також був відбитий перед собою 11-метровий, але захисники завадили "добити".

В підсумку – сім пенальті за півроку в Ов'єдо, 10 – якщо рахувати ті три в серії за Вальядолід. З них половину Лунін відбив.

Реал Мадрид

За майже два наступні роки Лунін грав дуже мало, а тому й пенальті йому не били. Аж ось в кінці сезону-2021/2022 Андрій вимушений був двічі за тиждень опинитися обличчям до обличчя з пенальтистами.

І якщо Яннік Ферейра Карраско з мадридського Атлетіко пробив воротаря, то ось за тиждень українець відбив "точку". І знову постраждалим став Кадіс, цього разу легендарний Альваро Негредо. Цікаво, що тут сам Лунін порушив правила у власному штрафному.

Далі був один єдиний пенальті за весь минулий сезон, а саме, влучний удар в матчі клубного чемпіонату світу проти єгипетського Ель-Ахлі.

І ось наступила нинішня першість. Перше покарання ударом з точки для Луніна відбулося в матчі Ліги чемпіонів проти Браги. Це був перший пенальті для українця в єврокубках.

Андрій стрибнув точнісінько туди, куди пробив Альваро Джало та відбив той удар.

Уже в 2024 році був ще один удар в рамках Ла Ліги, від колишнього мадридиста Рауля Де Томаса, який пробив сильно і точно, не залишивши шансів Андрію.

Вечір мрії на Етіхаді

І ось ми дійшли до того, що й стало приводом для написання статті. Андрій Лунін провів божевільний вечір в Манчестері і зміг стати головним героєм матчу проти Сіті.

Він парирував удари Бернарду Сілви та Матео Ковачіча, далеко не останніх людей в світовому футболі.

Дивіться також: серія пенальті в матчі Ман Сіті - Реал Мадрид

Так, ще три удари були забиті, але ж навіть показник в 40% відбитих вважається гросмейстерським.

Підсумок

То ж, що ми маємо в підсумку? За свою кар'єру Лунін відбив 16 пенальті. Він зміг переграти наступних людей: Максим Максименко (Десна), Олександр Чорноморець (Десна), Марлос (Шахтар), Орест Кузик (Сталь),  Бебе (Райо Вальєкано), Сауль Ньїгес (Атлетіко М), Мухамед Тіхані (збірна Нігерії U-20), Еліаз та Дані Переси (Марбелья), Педро Санчес (Альбасете), Алекс Фернандес (Кадіс), Емре Чолак (Депортіво), Альваро Негредо (Кадіс), Альваро Джало (Брага), Бернарду Сілва та Матео Ковачіч (Ман Сіті).

  • 0 – жодного разу Андрію не пробивали пенальті повз ворота;
  • 2 – по два сейви робив український воротар в кожній своїй серії пенальті;
  • 3 – всі три післяматчеві серії в своїй кар'єрі Лунін виграв;
  • 6 з 16 – відбитих пенальті в післяматчевих серіях у Луніна;
  • 9 – на клубному рівні Лунін парирував дев'ять 11-метрових без врахування серій пенальті!
  • 50% - стільки ударів з точки парирував українець "з гри" на клубному рівні;
  • 1 з 6 – пенальті відбив Андрій в матчах за різноманітні збірні України;

З тих, хто все ж зміг переграти Андрія в дуелі з точки можна виділити справжніх зірок футболу – Дарвіна Нуньєса та Віктора Осімхена, а також просто крутих виконавців, які свого часу (дехто й нині) були на слуху – Леонардо Ульоа, Сіндзі Кагава, Яннік Карраско, Канг-Ін Лі та Борха Іглесіас.

Василь Войтюк

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!

КЛЮЧОВІ СЛОВА: Реал Мадрид Андрій Лунін

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK